Bollywood   |   DATING   |   Forum   |   GAMES   |   REALTONES   |   Snapshots   |   TV

  Forum Mededelingen
  Sangam Credits klik Hier voor meer informatie.Sangam Online » Sangam Algemeen » Nieuws & Actualiteiten » Coeliakie

Nieuws & Actualiteiten Praten over de actualiteitenprogramma's, andere programma's die op de tv komen en wat er in de kranten staat.

Antwoord
Ongelezen 24 maart 2009, 12:45   #1
fong-fong
Banned
 
Status: Sangam Lover
Lid sinds: 21 december 2008
Berichten: 737
Rep kracht: 0 fong-fong is on a distinguished road
Standaard Coeliakie

A.H. heeft goed nieuws voor Coeliakiepatienten

Persbericht
In het bijzonder bestemd voor de redacteuren binnenland, voeding en gezondheid.

Goed nieuws van Albert Heijn voor alle coeliakie patiŽnten: De introductie van SPECIAL, 100% glutenvrij brood van nederlands fabrikaat.

Maandag 3 maart is het zover: onder de naam SPECIAL brengt de nieuwe glutenvrije bakkerij van Special Food Improvement het eerste 100% glutenvrije brood van nederlands fabrikaat via Albert Heijn op de markt. Niet eerder had de supermarkt glutenvrij brood in het assortiment.
Een directe verbetering voor de ongeveer 75.000 coeliakie patiŽnten in ons land, die levenslang op een streng glutenvrij dieet zijn aangewezen: ook hun brood is nu gewoon verkrijgbaar bij de supermarkt.

Coeliakie en gluten overgevoeligheid
Coeliakie is een intolerantie van de dunne darm voor het eiwit gluten, dat voorkomt in tarwe, rogge, haver, spelt, gerst en in mindere mate in haver. Graansoorten die op hun beurt weer in hoge mate vertegenwoordigd zijn in ons dagelijks voedsel. Slechts een fractie gluten leidt al tot beschadiging van de darmwand. Dit benadrukt het belang van maximale veiligheid en de noodzaak uitsluitend met glutenvrij meel te werken. Glutenovergevoeligheid, komt voor bij 1:150 ŗ 200 mensen. Coeliakie kan goed worden behandeld met een glutenvrij dieet. Men kan een vrijwel normaal leven leiden wanneer het dieet strikt wordt gevolgd.

SPECIAL
Gluten geven brood een elastische structuur en het vermogen om te rijzen. Zonder gluten zou een brood direct verkruimelen. Wanneer er geen gluten in het brood mogen voorkomen is vervangend bloem noodzakelijk om gluten-vrij brood te kunnen maken. Tot nu toe ging dit ten koste van karakter, smaak, vorm en voedingwaarde van het brood.
Special Food Improvement is er na veel experimenteren in geslaagd zťlf een vervangende hoogwaardige bloem te ontwikkelen. Bloem waarmee in een volledig geautomatiseerd productieproces brood wordt gebakken dat direct charmeert door vorm, smaak en structuur. Op het unieke SPECIAL bloem is patent aangevraagd.

Maximale veiligheid
Special Food Improvement werkt als ťťn van de eerste bedrijven in Europa uitsluitend met TNOgetest 100% gluten- en koemelkbestanddeelvrij bloem: zo wordt een eveneens 100% glutenvrij eindproduct gegarandeerd. Eveneens ontbreken de 8 voedingsbronnen die volgens het Food Allergy and Anaphylaxis Network voor 90% van de voedingallergieŽn verantwoordelijk zijn. Bovendien wordt het brood van Special Food Improvement kant en klaar voorgesneden in folie plus omdoos verpakt aangeleverd. Veiliger bestaat niet. Genoemde uitzonderlijke kwaliteiten gaven Albert Heijn het vertrouwen tot landelijke introductie van SPECIAL over te gaan.

Volgens opgave van de Food Allergy and Anaphylaxis Network: soja, tarwe, melk, ei, pinda, noot, vis en schelpdieren

SPECIAL is verkrijgbaar als wit en bruin brood, het assortiment wordt met cake gecompleteerd.

De landelijke introductie vanaf 3 maart aanstaande via Albert Heijn, betekent een wezenlijke bijdrage aan het welzijn van alle coeliakie patiŽnten:

De Voorzitter van het landelijk bestuur van de Nederlandse Coeliakie Vereniging (NCV) de heer Dr. A.Sepers benadrukt smaak en consistentie van de broodsnede van zowel de witte als de bruine variant.Bovendien wijst hij op de gunstige prijs-,kwaliteitsverhouding, die ook voor de zeer smakelijke cake geldt.

Namens Albert Heijn wijst de heer Buck van der Werf graag op de juiste combinatie veiligheid en voedingwaarde.

Managing Director Cornť Versluis wil er namens de Special Food Improvement aan toevoegen zich samen met zijn medewerkers gecommitteerd te weten met de beste kwaliteit grondstoffen de lekkerste producten te ontwikkelen te produceren en te verkopen voor mensen met voedselovergevoeligheid. Veilige producten die je tegen een redelijke prijs simpel ook bij je supermarkt moet kunnen kopen.

Einde persbericht


---

---

Woordvoering:

De heer Cornť Versluis DR.A.Sepers Managing
Director Voorzitter Nederlandse Coeliakie Vereniging
Special Food Improvement
bv telefoon:026-35126 81 2908 LE Capelle aan de IJssel

010-44 12 966 mobiel: 06-538 538 55

Albert Heijn
De heer Buck van der Werf
Telefoon:075-659 24 74

BIJLAGE:

Bij een coeliakiepatiŽnt doet zich het volgende voor:

Een gezonde dunne darm heeft aan de binnenkant een groot aantal darmvlokken (villi), met elkaar vormen zij een enorm oppervlak voor voedselopname. Darmvlokken zijn bekleed met zogenaamde epitheelcellen, die stoffen (enzymen) uitscheiden die het voedsel helpen verteren. De darmvlokken van een coeliakiepatiŽnt verdragen geen gluten. Gluten maakt de darmvlokken kapot waardoor ze beperkt raken in het uitscheiden van voor de voedselvertering noodzakelijke enzymen. De darmvlokken verdwijnen zelfs: het nuttig oppervlak voor de voedselopname wordt kleiner en kleiner. Een verminderde opname van voedingsstoffen in het lichaam is het directe negatieve gevolg. Onder meer ontstaat een tekort aan vitamines en ijzer. Bij baby s manifesteren zich ziekteverschijnselen enkele maanden nadat zij naast melkvoeding voor het eerst ook graanproducten te eten krijgen.

Diagnose

Voor de diagnosestelling van coeliakie is uiteindelijk een dunne darm?biopsie ( zie documentaire) noodzakelijk. Echter een op Coeliakie gericht laboratoriumonderzoek van het bloed van de patiŽnt kan al een belangrijke indicatie geven.
Wanneer er sprake is van coeliakie, zal bij microscopisch onderzoek het oppervlak van het dunne darmslijmvlies veel dunner blijken: darmvlokken zullen niet of nauwelijks waarneembaar zijn. Wanneer de onderzochte patiŽnt vervolgens aan een strikt glutenvrij dieet wordt onderworpen, zal het slijmvlies herstellen, ook de darmvlokken zullen terugkomen.

Specifieke kenmerken van onbehandelde Coeliakie

Baby's en kinderen
De meest voorkomende verschijnselen bij baby s en jonge kinderen zijn: diarree, weinig eetlust, groeiachterstand, ondergewicht, opgezette buik, dunne armen en benen, slecht humeur en spierslapte. Nota Bene: de ziekteverschijnselen kunnen ook bij kinderen subtieler, minder herkenbaar zijn. Normale groei sluit namelijk coeliakie niet uit.

Volwassenen
Hier zijn de klachten vaak algemener. Daardoor wordt niet altijd direct aan coeliakie gedacht en wordt de ziekte soms (veel te) laat ontdekt. De kenmerken bij volwassenen kunnen zijn: diarree, buikpijn, gewichtsverlies, groeiachterstand, bloedarmoede, humeurigheid, vermoeidheid, zwangerschapsproblemen en osteoporose beter bekend als botontkalking.

Dit onderstreept het grote belang van vroege opsporing.

De behandeling: een levenslang dieet

De Nederlandse kinderarts Dicke heeft in de vijftiger jaren ontdekt dat gluten de boosdoener is, die de coeliakiepatiŽnt ziek maakt.
De intolerantie voor gluten is (nog) niet te genezen. Onbekend is wat precies de schadelijke invloed van gluten op de darmvlokken is. Een behandeling middels medicijnen tegen coeliakie bestaat niet.

Coeliakie kan goed worden behandeld met een glutenvrij dieet. Wanneer het dieet strikt wordt gevolgd zal al na korte tijd een merkbare verbetering optreden.

Het volledig herstel van het darmslijmvlies neemt enkele maanden tot een jaar in beslag, of in een enkel geval nog langer. Het dieet moet echter wťl levenslang worden volgehouden.
Goede glutenvrije producten helpen bij het volhouden van een glutenvrij dieet. Makkelijk is het helaas niet.

De lange lijsten met voedingsmiddelen die voor coeliakiepatiŽnten, die gluten bevatten zijn, wijzen daar op. Zonder uitzondering moet een coeliakiepatiŽnt alles dat bereid is met tarwe, rogge, haver, gerst, spelt en de derivaten (afgeleiden) daarvan, absoluut vermijden. Ook de voedingsmiddelen, waarin meel uit deze graansoorten is verwerkt, zijn uit den boze.
In eerste instantie lijkt het te overzien, maar in de lijst met instructies voor een glutenvrij dieet resulteert dat in nog al wat beperkingen.

Dit bevestigt het belang van maximale veiligheid en het vanaf nul werken met
uitsluitend TNO getest glutenvrij meel.

Adres Nederlandse Coeliakie Vereniging:
Langestraat 5d, Postbus 65 3860 AB
Nijkerk DiŽtistentelefoon: 033 480 93 75
Telefoon:033 247 10 40
Nederlandse Coeliakie Vereniging E-mail
dietist:dietist@coeliakievereniging.nl
fong-fong is offline   Met citaat antwoorden
Sponsors
Antwoord

Bookmarks

Tags
coeliakie


Er zijn 1 actieve gebruikers die momenteel deze discussie bekijken (0 leden en 1 gasten)
 
Discussietools
Weergave

Regels voor berichten
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Aan
Smileys zijn Aan
[IMG]-code is Aan
HTML-code is Aan
Forumnavigatie

Vertalen:
Partners: Bedrijvengids | Bollywood Nieuws | India & Suriname | Bollywood Database | Bollywood TV | Bollywood Ringtones | Hindu Wijzer | Webdesign

Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 11:22.